Syksyllä on aika varmistaa porakaivon toimivuus talvea varten. Siksi kokosimme porakaivon omistajille tärkeimmät tarkistettavat asiat. Lue lista läpi ja huolehdi, että kaivosi toimii moitteettomasti myös talven kylmimpinä kuukausina.
Huoltokaivon tarkistus
Kurkista huoltokaivoon ja tarkista, että näkyykö siellä pesiä, jyrsijöitä tai muuta sinne kuulumatonta. Huoltokaivo on houkutteleva pesäpaikka ilmojen viiletessä.
Porakaivon eristys pakkaselta
Tarkista, että porakaivon huoltokaivo on eristetty asianmukaisesti, jotta kestää talven kovat pakkaset. Huoltokaivon eristämiseen kannattaa käyttää esimerkiksi uretaanilevyä.
Porakaivon suojaus
Onko porakaivosi putken suu suojattu asianmukaisesti vesitiiviillä peitehatulla pieneläimiltä ja pintavedeltä?
Porakaivon putken suulla tulee olla virallinen, vesitiivis ja porakaivon suojaukseen tarkoitettu suojahattu, josta löytyy tarvittavat läpiviennit vesijohtoputkille ja ilmaputkelle sekä näiden suut
tulee olla asiallisesti kiristetty.
Suojaamalla kaivosi asianmukaisesti, varmistat ettei pintavesillä tai pieneläimillä ole pääsyä porakaivoosi. Tarkkaile kaivosi veden makua ja väriä. Jos huomaat muutoksia, on syytä olla pikaisesti yhteydessä alan ammattilaiseen. Porakaivon vesi tulee pohjavedestä, jonka ei tule olla tekemisissä pintavesien kanssa.
Painesäiliön esipaineen tarkistus
Porakaivossa vesi tulee ensin painesäiliöön, josta se sitten jatkaa matkaansa vesijohtoverkostoon paineen ajamana. Kalvopainesäiliön esipaine tulisi tarkistaa vähintään vuoden välein. Jos esipaine jää pitkältä ajalta tarkistamatta, lopputuloksena voi olla säiliön kalvon puhkeaminen sekä pumpun käynnistyminen turhan usein ja lopulta rikkoutuminen.
Kiinnitä siis huomiota säiliön paineeseen säännöllisin väliajoin.
Näin tarkistat painesäiliön esipaineen:
-
- Katkaise virta porakaivon pumpusta
-
- Aukaise hanat, jolloin verkoston paine häviää
-
- Tarkista paine säiliön päästä auton rengaspainemittarilla
-
- Oikea paine on noin 0,2 baria alempi kuin pumpun käyntiinlähtöpaine. Tärkeintä kuitenkin on, että säiliössä on ilmaa. Mikäli säiliössä ei ole ilman painetta ollenkaan, se on todennäköisesti jo vioittunut.
-
- Noin 1.5-2 barin paine takaa sen, että pumppu ei rikkoudu turhan tiuhan käyntiinlähdön vuoksi ja painesäiliön kalvo pysyy ehjänä.
-
- Jos paine ei ole kohdillaan, pumppaa paine sopivaksi esimerkiksi autonrengaspumpulla
Porakaivon puhdistus
Porakaivo niin kuin mikä tahansa muu vesijärjestelmä vaatii puhdistusta ja huoltoa. Porakaivoon kertyy vuosien saatossa pohjasakkaa, likaa ja epäpuhtauksia. Suosittelemme porakaivon puhdistusta 5-10 vuoden välein.
Ammattilaisen tekemä puhdistus ja huolto parantavat veden laatua ratkaisevasti, sillä vain puhtaasta kaivosta saa puhdasta vettä. Teemme puhdistuksen Lamminrannan omalla AQwell-menetelmällä, paineilmalla.
Kun porakaivo puhdistetaan Lamminrannan menetelmällä, voit tulla viereen katsomaan vesisuihkua – näet kuinka porakaivosi tyhjentyy ja puhdistuu. Puhdistuksen yhteydessä näemme porakaivon syvyyden ja vedentuoton.
Porakaivon puhdistuksen hinta on kotitalousvähennyksen alaista työnosuutta. Hyödynnä vielä 2024 vuoden kotitalousvähennys 40%!
Porakaivonpumpun kunto
Porakaivopumppu pääsääntöisesti toimii hyvin, kunnes joku päivä lakkaa toimimasta ja vedentulo loppuu äkillisesti. Onko porakaivopumpulla ikää jo yli 15 vuotta tai pumpun toimintavarmuus muuten huolestuttaa?
Asiantuntijamme puhdistavat ja huoltavat noin tuhat porakaivoa vuodessa. Puhdistuksen ja huollon yhteydessä kannattaa varmistaa tietenkin myös porakaivopumpun toimintavarmuus.
Asentajamme arvioi pumppusi pintapuolisen kunnon ja pumpun vaihto uuteen hoituu kätevästi puhdistuksen ja huollon yhteydessä. On ideaali tilanne vaihtaa uusi pumppu juuri puhdistettuun porakaivoon!
Vesinäyte
Porakaivon omistajalla on vastuu kaivon vedenlaadusta. Ota vesinäyte vähintään 3 vuoden välein tai jos vedenlaatuun tulee poikkeamaa, olet myymässä tai ostanut kohteen tai perheeseen on syntymässä vauva.
Terveydelle haitalliset pitoisuudet kaivovedessä voivat olla täysin hajuttomia, näkymättömiä ja mauttomia. Luotettavan tuloksen saamiseksi juomaveden testaus tulee tehdä akkreditoidussa ja puolueettomassa laboratoriossa. Vain laaja vesinäyte kertoo veden todellisen laadun.
Mukavaa syksyä!
Puhtaamman juomaveden puolesta,
Lamminrannan tiimi